POLÍCIA: Zadržala pri hranici s Ukrajinou 13 cudzincov z Afganistanu a Somálska

06.07.2012 Sobrance

Sobrance 6. júla (TASR) - Príslušníci hraničnej polície zadržali v týchto dňoch na slovensko-ukrajinskom pohraničí 13 cudzincov. Išlo o siedmich štátnych príslušníkov Afganistanu a šiestich Somálčanov.
K zadržaniu cudzincov z Afganistanu došlo v stredu 4. júla neďaleko štátnej hranice v služobnom obvode Oddelenia hraničnej kontroly Policajného zboru (OHK PZ) Ubľa, okres Snina.
"Cudzinci pri kontrole nemohli hodnoverným spôsobom preukázať svoju totožnosť, preto boli predvedení na OHK PZ Ubľa za účelom zistenia totožnosti. Ich zdravotný stav bol dobrý, nevyžiadali si lekárske ošetrenie," informoval riaditeľ Riaditeľstva hraničnej polície so sídlom v Sobranciach Marián Lukáč.
Ako dodal, pri následnom vypočúvaní prejavili spomínané osoby úmysel požiadať o udelenie azylu na území Slovenska. Muži zákona ich v tejto súvislosti previezli vo štvrtok 5. júla na Oddelenie azylu Policajného zboru SR v Humennom.
K zadržaniu štátnych príslušníkov Somálska došlo v ten istý deň približne o 3.00 h pri autobusovej zastávke v obci Nová Sedlica, okres Snina. Podobne ako v prvom prípade, aj títo cudzinci nevedeli preukázať svoju totožnosť.
Po ich predvedení na OHK PZ Zboj požiadala jedna osoba o lekárske ošetrenie z dôvodu vyčerpania. Na pomoc jej prišli pracovníci rýchlej zdravotnej služby zo stanice Ulič. "Zdravotný stav ostatných cudzincov bol dobrý," vysvetlil Lukáč. Zároveň dodal, že piatich zadržaných cudzincov následne previezli muži zákona na základe ich záujmu o udelenie azylu na Slovensku do priestorov Oddelenia azylu Policajného zboru v Humennom.
"V jednom prípade zaisteného cudzinca bolo začaté trestné stíhanie a súčasne vznesené obvinenie pre spáchanie prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia. Z tohto dôvodu došlo k umiestneniu cudzieho štátneho príslušníka Somálska do cely policajného zaistenia na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Snine," uzavrel Lukáč.
 

Vyberte región